Nick Mars - Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Minima incidunt voluptates nemo, dolor optio quia architecto quis delectus perspiciatis. Nobis atque id hic neque possimus voluptatum voluptatibus tenetur, perspiciatis consequuntur.

Zdravie

Socialistické šišky – návrat do čias, keď bolo menej, ale chutilo viac

Pamätáte si na vôňu čerstvo vysmažených šišiek, ktorá sa niesla chodbami školskej jedálne alebo babičkinej kuchyne?

Časy, keď sa z jednoduchých surovín vytvárali tie najlepšie pochúťky, ktoré spájali rodinu pri stole? Pripomeňme si tradičný recept na šišky, ktoré boli obľúbené v časoch socializmu – bez zbytočných prísad, no s poctivou chuťou a mäkkou nadýchanou štruktúrou.

Recept na socialistické šišky

Ingrediencie:

  • 500 g polohrubej múky
  • 250 ml mlieka
  • 30 g čerstvého droždia
  • 50 g cukru
  • 50 g masla alebo margarínu
  • 2 žĺtky
  • štipka soli
  • 1 polievková lyžica rumu (pre lepšiu štruktúru a arómu)
  • olej na vyprážanie
  • práškový cukor na posypanie

Postup:

  1. Droždie rozmiešame v troche teplého mlieka s lyžičkou cukru a necháme vzísť kvások.
  2. V mise zmiešame múku, cukor, soľ, žĺtky a rozpustené maslo.
  3. Pridáme kvások, zvyšné mlieko a rum, a vymiesime hladké cesto, ktoré necháme kysnúť približne 45 minút.
  4. Vykysnuté cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a vykrojíme šišky.
  5. Necháme ich ešte 15 minút podkysnúť, potom ich vyprážame v horúcom oleji dozlatista.
  6. Po vypražení necháme odkvapkať na papierovej utierke a posypeme práškovým cukrom.

Spomienka na staré dobré časy

Tieto šišky boli súčasťou detstva mnohých z nás. Či už ste ich jedli v školských jedálňach, u babičky na prázdninách alebo na fašiangových oslavách, ich chuť ostáva nezabudnuteľná. Dnes, keď máme na výber desiatky moderných receptov, má tento klasický recept stále svoje čaro – v jednoduchosti je krása.

ZDROJ: sdp.nongdanct.com

Tomáš Šudík

Recent Posts

Sestra mi prezradila trik s avivážou – funguje dokonale

Sestra mi poradila, aby som do aviváže pridala lyžicu soli: Odkedy poznám účinok, robím to…

2 dni ago

Ako sa zbaviť mastnoty v kuchyni: Rýchlo, jednoducho a bez námahy

Odstraňovanie mastnoty z digestora, kuchynských skriniek či úchytiek môže byť skutočnou výzvou. Kvapky tuku sa…

3 dni ago

Ich láska pobúrila internet: Ona je plus-size, on štíhly – ľudia ich súdia, ale to, čo urobili, dojalo celý internet!

Láska pod útokom: Čo sa stane, keď zdieľate svoj súkromný život online? Keď zdieľame svoje…

3 dni ago

Dojímavý príbeh otca: Roky v noci tajne navštevoval miesto smrti syna – až kým sa nestalo niečo nečakané

Strata, ktorá zmenila všetko Strata dieťaťa je jednou z najväčších bolestí, akú môže človek zažiť.…

3 dni ago

Ako prať a sušiť uteráky, aby boli stále mäkké a savé

Chcete, aby vaše uteráky zostali mäkké, savé a dlho vydržali? Stačí dodržať niekoľko základných pravidiel.…

4 dni ago

Druhá šanca pre prázdne fľaše: 13 kreatívnych nápadov na ich využitie

Úžasné inšpirácie, ako využiť prázdne fľaše od vína. Už ich nikdy nevyhodíte! Dobré víno je…

5 dní ago