Zeleninová polievka s jarnou cibuľkou a krúpami
Na jar sa čistila krv aj črevá – preto sa varili jednoduché zeleninové polievky s krúpami, ktoré boli ľahké a výživné zároveň.
Recept:
Na masle opražíme koreňovú zeleninu, pridáme krúpy (prepláchnuté), zalejeme vodou, osolíme, okoreníme. Po 20 minútach pridáme jarnú cibuľku a trochu špenátu. Dochutíme majoránom.
Reďkovkový šalát s tvarohom
Jednoduchý, svieži a zdravý. Reďkovky, ktoré rástli v každej záhrade, sa krájali do šalátov s domácim tvarohom. Tento šalát sa jedol k chlebu alebo ako ľahká večera.

Recept:
Reďkovky nakrájame na plátky, zmiešame s tvarohom, troškou smotany, osolíme, okoreníme, pridáme pažítku. Podávame chladené.
Prečo by sme sa mali k týmto receptom vracať?
Lebo sú jednoduché, výživné a pripravené z dostupných surovín. Naše staré mamy varili sezónne, vedeli, čo telo potrebuje – a jedlo bolo nielen chutné, ale aj liečivé. Dnes, v čase spracovaných potravín, sa k týmto koreňom čoraz viac ľudí s radosťou vracia.
„Keď som bola dieťa, na jar sme nejedli mäso aj dva týždne – mali sme vajcia, bylinky, zemiaky. Nikomu nič nechýbalo,“ spomína pani Alžbeta z Turca.
Zdroj: Redakcia ZLATYCAS.SK, Etnografická kuchárska kniha, Rozhovory a spomienky z regiónov Orava, Turiec a Novohrad, varecha.sk – Tradičné jarné recepty. Zdroj foto: Etnografická kuchárska kniha, varecha.sk

