Polievka ako od mamy: Sila vývaru, ktorá lieči telo aj dušu

Kto by nemiloval domáci vývar? Zdroj foto: Freepik.com

Čo patrí do pravej maminej polievky?

Do vývaru naši predkovia používali to, čo bolo doma. Základom boli hovädzie alebo kuracie kosti, často s kúskom mäsa. Pridala sa koreňová zelenina – mrkva, petržlen, zeler –, cibuľa v šupke (pre krásnu farbu), cesnak, celé čierne korenie, nové korenie, bobkový list a, samozrejme, láska a trpezlivosť.


Domáce rezance alebo halušky?

Nedeľa bez domácich rezancov bola nepredstaviteľná. Gazdiné ich pripravovali v sobotu večer, nechali presušiť a v nedeľu ich len hodili do polievky. Dnes ich môžete kúpiť v obchode, ale ak si nájdete čas, domáce chutia neporovnateľne lepšie. Inou možnosťou boli múčne halušky alebo drobenie z vajíčka a múky – jednoduché, chutné a sýte.


Polievka ako kultúrny symbol

Polievka bola viac ako len jedlo. Bola súčasťou sviatkov, pohrebov, osláv aj každodenných chvíľ. Spájala rodinu pri stole, vytvárala rituály a poskytovala istotu. Keď voňal vývar, znamenalo to, že domov je v poriadku. A tento pocit bezpečia a tepla nám v dnešnom uponáhľanom svete chýba.

Zdroj: Redakcia ZLATYCAS.SK, varecha.sk, STVR. Zdroj foto: Freepik.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *